суббота, 6 августа 2016 г.

Glutamata acido

Asparago

weiv   
Kutima asparago (science: Asparagus officinalis var. altilis) estas la nomo de unu specio de manĝebla planto en samnoma la genro Asparago (el la ordo Asparagaloj) kiu estas manĝata kiel legomo.
Asparagina acido aŭ aspartata acido (L-(+)-asparagina acido) (simbolo Asp aŭ D; Asx aŭ B por aspartata acido aŭ asparagino) COOHCH2CHNH2COOH estas unu el la 20 proteinogeneraj aminoacidoj. La acida anjono estas nomata kiel aspartat-jono.
Asparagino (simbolo Asn aŭ N; Asx aŭ B por asparagino aŭ asparta acido) estas unu el la plej oftaj aminoacidoj en vivaĵoj de la Tero. Ĝi estis unue trovita en la suko de asparago, kaj ricevis sina nomon tial.

Lizino

weiv   
Lizino (2,6-diaminoheksanacido) (simbolo Lys aŭ K) apartenas al la 20 proteinogenaj (proteinformantaj) aminoacidoj, kiuj estas koditaj tra bazotriopo de RNA, por la uzo ĉe la proteina biosintezo en bazmateriala ŝanĝo de la organismoj.
Triptofano (α-Amino-β-Indolilpropionacido, IUPAC: 2-amino-3-(1H-indol-3-il)-propionacido) (simbolo Trp aŭ W) estas aminoacido kun aromata strukturo sur la flanka ĉeno. Ĝi apartenas al esencaj aminoacidoj, t.e. ĝin ne povas produkti la homa korpo kaj pro tio necesas akiri ĝin per manĝaĵo . Ĝi apartenas al la 20 proteinaj aminoacidoj, el kies proteinoj la homa korpo konstruiĝas. Plantoj kaj mikroorganismoj povas ĝin produkti.
La glutamina acido aŭ glutamata acido aŭ glutamato (simbolo Glu aŭ E) (kemia formulo:

Tirozino

weiv   
Tirozino (simbolo Tyr aŭ Y) estas neesenca aminoacido, kiu troveblas en la plimulto de la proteinoj kaj en granda kvanto en Casein (kazeino?). Tirozino estas elira materialo por biosintezo de katekolaminoj kaj melaninoj.
Asparagina acido aŭ aspartata acido (L-(+)-asparagina acido) (simbolo Asp aŭ D; Asx aŭ B por aspartata acido aŭ asparagino) COOHCH2CHNH2COOH estas unu el la 20 proteinogeneraj aminoacidoj. La acida anjono estas nomata kiel aspartat-jono.
La L-fenil-alanino (simbolo Phe aŭ F) estas esenca aminoacido por la mamuloj. Ĝi apartenas al la glikogenaj kaj ketogenaj aminoacidoj.
La glutamina acido aŭ glutamata acido aŭ glutamato (simbolo Glu aŭ E) (kemia formulo:
Glutamino (simbolo Gln aŭ Q; simbolo Glx aŭ Z por glutamino aŭ glutama acido) estas unu el la 20 plej gravaj aminoacidoj, ero de proteinoj.

Комментариев нет:

Отправить комментарий